De Parelvink

Hip Hergebruikt - Happy Handgemaakt

Parelvink blog: Zelf krijtverf maken

Krijtverf is duur. Als je gaat voor een bekend merk, zoals Annie Sloan, ben je minimaal 30 euro per liter kwijt. Daarom maak ik mijn krijtverf meestal zelf. Alleen voor de grote projecten (servies- en buffetkasten) gebruik ik kant-en-klare krijtverf (Abbondanza heeft dan mijn voorkeur), omdat ik dezelfde kleur later kan bijbestellen, mocht ik toch niet genoeg hebben. De krijtverfen van Abbondanza en Annie Sloan zijn heel fijn om mee te werken; de verf is zacht en laat zich gemakkelijker glad strijken.Mijn zelfgemaakte krijtverf is harder en wordt wat streperiger, maar daar staat tegenover dat mijn eigen mengseltje veel goedkoper is. Als het oppervlak na het verven toch wat te ruw aanvoelt zjn daar wel weer oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld afwerken met water, wax of wash; hierover meer in een volgend blog. Om een kandelaar, een dienblad of bijvoorbeeld een klein tafeltje of kastje op te verven is zelfgemaakte krijtverf dus een goede keus. Je mengt steeds kleine hoeveelheden in precies de kleur die je wilt en kunt dan meteen aan de slag. Ik heb vaak niet het geduld om te wachten tot de bestelling van Internet bezorgd is en soms valt de kleur dan ook nog tegen. Mijn ervaring is dat de helft van zo’n groot, duur blik blijft staan en als ik het weer wil gebruiken is het uitgedroogd. Kortom: zelf krijtverf maken is gemakkelijk en goedkoop!

Het BASISRECEPT voor zelfgemaakte krijtverf is eenvoudig. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig: verf, krijt en water en dat in een verhouding van 3:3:1

3 kopjes muurverf (latex)
3 kopjes krijt (calciumcarbonaat)
1 kopje water

Werkwijze: Doe drie delen krijt in een plastic emmertje of afsluitbaar bakje. Giet langzaam al roerend 1 deel water erbij en roer door tot je een dikke pap hebt. Nu de 3 delen verf langzaam erbij gieten en nog even flink doorroeren.

Nog even een paar tips: 1. Gebruik witte muurverf, latex, acrylverf of een ander soort verf, als het maar op waterbasis is. Ik neem de goedkoopste muurverf van de Action. Als ik heb goed heb kost dat € 7,95 per vier liter. 2. Krijt (calciumcarbonaat) is o.a. verkrijgbaar in een winkel in pottenbakkersbenodigdheden of online te bestellen. Ik betaal € 7,50 voor een zak van 5 kilo .Let op dat er geen klontjes meer in de krijt zitten; ze zijn gemakkelijk kapot te drukken met een lepel. 3. Warm of heet water werkt het best, maar koud kan ook. Voeg niet meer toe dan nodig is om een glad papje te krijgen. Soms is een half kopje al genoeg.

Je hebt nu een basiskrijtverf, die je prima kunt gebruiken zoals hij nu is. Hij is een beetje grauwig van kleur geworden door de ruwe krijt. Wil je liever helder witte krijtverf, voeg dan een paar druppeltjes witte mengpasta toe. Je vindt dat in de bouwmarkt. Met één tubetje kun je heel lang doen, want je hebt maar een paar druppels per keer nodig. Maar als je meerdere tubes aanschaft - om heel veel verschillende tinten te kunnen mengen - ben je toch weer een bom duiten kwijt. Daarom gebruik ik andere ingrediënten om de juiste kleur te mengen, bijvoorbeeld acrylverf, decoverf (Action), knutselverf of een combinatie van alles wat ik nog heb staan. Je kunt ook zand, koffiedik, thee of bloem toevoegen om mooie tinten en effecten te krijgen. En natuurlijk kun ook goedkope gekleurde muurverf kopen en daar dan krijt door doen. Maar het zoeken tot het mengsel de allermooiste kleur krijgt vind ik juist het leukste onderdeel van het zelf maken van de krijtverf. Jij ook? Dan gewoon lekker gaan experimenteren!! Laat eens horen hoe jij dat doet.

Nog een tip: Met bovenstaand recept heb je een klein glazen potje vol. Dat is voldoende om bijvoorbeeld twee bijzettafeltjes te verven. Ik maak liever meteen een paar liter basisverf tegelijk en bewaar dat in een grote afsluitbare emmer. Daar haal ik dan steeds een kleine hoeveelheid uit. Vervolgens meng ik dat dan in de gewenste kleur. Je kunt de basisverf lang bewaren als je de emmer maar goed afsluit.

Succes. Laat eens horen of gelukt is. Ik ben benieuwd wat jij mooi maakt met jouw zelfgemaakte krijtverf.